Lucka 19 <3

Julen är snart här, bara 5 dagar kvar och så står julaftonen och knackar på dörren. Så länge som man väntar på den så går den allt för fort förbi och därför skall man njuta av varje minut och sekund av den tid som det varar. Därför tänkte jag i dagens lucka prata om alla goda julbakelser som också är en stor del av julens njutning.

Först kommer förstås pepparkakan. Jag vet att pepparkakor är sådana att antingen tycker man om dem eller avskyr dem, men hur som helst hör de till julen, men deras bakrund vet knappast så många. En legend säger att nunnorna i Vadstena på 1400-talet bakade pepparkakor och åt dem för att underlätta matsmältningen. Också i Tyskland på 1300-talet fanns det konstnärer som gjorde pepparkaksformar av religiösa motiv och skapade olika motivkakor. Flera olika historier finns, men en ganska lustig var denna: Svensk-norsk-danske kungen Hans blev ordinerad pepparkakor av sin doktor. Orsaken var att kungen var ofta på uselt humör och uppfattningen var att man alltid blev glad av pepparkakor.

Som andra kommer julstjärnan. Julstjärnans förfäder sägs vara en bakelse som liknar en halvmåne och som har sitt ursprung från England. I Finland bakades de första bakelserna först i slutet på 1800-talet. I början lade man äppel- eller bärmarmelad men sen senare kom plommonsylten. Stjärnan sumboliserar förstås Betlehems stjärnan, men den symboliserar också tidens gång och ändringen från det gamla året till det nya.

Jag och bakar pepparkakorna för julen 2011!!



...med förstås min duktiga tomtenisse ;D



På julen skall ni njuta och äta allt möjligt gott, ckocklad, pepparkakor, julstjärnor och vad än annat ni kommer på <3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0