Lucka 21 <3

Idag är det den 21 och bara fyra dagar kvar till jul. Jag själv råkade få stegring i natt och nu blir det tehohoito hela dagen för jag skall minsann bli frisk, vi har julfest imorron och så mycket annat man inte vill missa. Om ni har någo effektiva botemedel så berätta gärna. Allt duger ;)

I dagens lucka tänkte jag prata om våran goda vän, jultomten och varifrån han egentligen ursprungligen kommit.
Jultomtens företrädare var Sankt Nikolaus. Han var en biskop på 1300-talet. Han helgonförklarades för sin givmildhet och han är ett skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, tjuvar som ångrat sig samt många fler. Han hade ofta en röd biskopsdräkt med röda och gröna detaljer.
Eftersom den amerikanska versionen blev Santa Claus efter nederländskans Sinterklaas började så småningom dessa två blandas ihop.
Det blev en rödklädd tjock julgubbe som skapades på 1800-talet och detta är den skrattande och vitskäggiga gubben som alla känner till och väntar på varjke jul med ens önskade julklappar.

Han kallas förstås olika, men här i Finland heter han på finska joulupukki och på svenska julgubben. Jugubbens hemland heter Korvatunturi och därifrån startar han sin färd över hela värdlen under en natt och för alla klappar.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0